De Vakwerkhuizen

Vakwerk, een vorm van houtskeletbouw, is een van de meest kenmerkende historische bouwwijze in Zuid Limburg. De oude vakwerk boerderijen en huizen zijn nu erg populair bij mensen om te wonen, maar dat was ook wel eens anders.
Vakwerk was tot in de 19de eeuw een gebruikelijke bouwwijze in deze regio. Er werd eerst een constructie van horizontale en verticale balken gemaakt. In deze vakken werden verticale spijlen geplaatst en daar door heen werden horizontaal twijgen gevlochten. Het geheel werd afgesmeerd met een mengsel van stro en leem. Zo ontstonden stevige huizen die, tot de dag van vandaag, de tand des tijds hebben overleeft. Vakwerkhuizen zijn duurzame contstructies gebleken.
Later werd baksteen gebruikt als vulling van de vakken, inplaats van leem. Andere Zuid- Limburgse historische bouwmaterialen zijn de ter plaatse beschikbare natuursteensoorten, zoals mergel of Kunrader steen. Het bouwen met natuursteen was kostbaar door het uithakken van de steen en het transport.

Wie het betalen kon bouwde in steen. De vakwerkhuizen kwamen in verval en werden een kenmerk van armoede van de bewoners.