Jaar programma

In het jubileum jaar wordt er bijna elke maand een activiteit georganiseerd. Hieronder vind u een overzicht van de tot nu toe geplande activiteiten.
Houd de site in de gaten want er staan nog een aantal activiteiten in de steigers!


26 februari: Senioren middag
Gezellige middag voor de senioren. Bij Restaurant Bergzicht wordt voor de senioren van Vijlen, en ook voor hen die niet meer in Vijlen wonen, een leuke middag georganiseerd met onder andere kienen met mooie prijzen, optredens uit eigen dorp en een troubadour. Tijdens deze middag wordt ook historisch filmmateriaal en oude foto´s getoond. De toegang is gratis.
Inschrijven kan via info@vijlen1000jaar.nl of via telefoon  0613132909 (Yvonne Cox).

12 maart: Sportevent Millennium Bergrun
Een uniek loopevenement met de langste klim van Nederland in het 7 kilometer lange parcours. Het is in de vorm van een estafetterun met drie deelnemers per team. Dit wordt georganiseerd door de Vijlense langeafstandsloper Bert Vanwersch en stichting Foras.
Klik hier voor inschrijven voor de Bergrun!
Voor vragen over de Bergrun kunt u zich richten naar
viktorvijlen@gmail.com.

16 maart: Boomfeestdag
Start aanplant Millenniumbos op Boomfeestdag door kinderen van de basisschool “Op de Top” in samenwerking met Staatsbosbeheer. Er is een mooi stuk bos uitgezocht waarin een 250-tal bomen worden aangeplant. Dit Millenniumbos wordt een van de duurzame herinneringen aan het Vijlense Millenniumjaar.

23 en 24 april: D’r Brand va Bellent
Historische Toneeluitvoering “D’r Brand va Bellent” door de Toneelvereniging Vijlen in samenwerking met een aantal vrijwilligers. Dit toneelstuk, met alleen mannenrollen, werd geschreven door Kapelaan Schleiden, een gerenommeerd dialectschrijver en geruime tijd kapelaan in Vijlen. Hij schreef diverse toneelstukken en verhalen in het Vijlens dialect. Dit toneelstuk werd pas 5 keer opgevoerd sinds zijn verschijnen in 1927.
Beide voorstellingen op zaterdag 23 april en 24 april zijn compleet uitverkocht!

10 mei: Millennium Memorial Match Nederland – België
Nederland (Vijlen) en België (Elsenborn) spelen in de nationale outfits in de bekende Bergdorpje stijl. De harmonie uit beider dorpen is aanwezig voor het spelen van de volksliederen!

21 mei: Presentatie van het Milleniumbier.
Dit blonde bier met onder andere duizendblad komt op deze dag, met paard en wagen, aan in het dorp en wordt aan de dorpsgrens opgehaald door de Schutterij st Josef. Bij Taverne oud Vijlen wordt het eerste vat aangeslagen door de schutterskoning van 2016.

23 juli: Millenniumconcert
Millenniumconcert van de Vijlense verenigingen met de klassieke popband Reïncarnatus. Een spetterend episch concert waar Reincarnatus in samenwerking met de Harmonie st Martinus, het zangkoor st Gregorius, de schutterij Sint Joseph Vijlen en verteller Hans Geerkens de geschiedenis van 1000 jaar Vijlen in muziek weten te vangen.
De avond begint om 20.00 uur. Op het evenemententerrein zijn overdekte zitplaatsen. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn vanaf 15 juni verkrijgbaar in de Buurtwinkel Viele en Puur Viele. Ook online kunnen de toegangsbewijzen worden besteld, via millenniumconcertvijlen@gmail.com

16 oktober: Millennium pelgrimstocht
Pelgrimstocht van Burtscheid naar Vijlen. Onder leiding van Rene Spierts kunnen de wandelaars hun hart ophalen. Vanuit Burtscheid wordt de tocht, die de monniken in 1016 liepen, nog eens gelopen naar Vijlen. Afstand is ongeveer 18 tot 20 km. Daarna wordt afgesloten bij Café A gen Kirk met een speciaal Vesperplankje en een glas Millenniumbier. Inschrijven kan hier.

November: Jaarboek Noabere va Viele
Presentatie van het Jaarboek van de Heemkunde vereniging de Noabere va Viele. Deze uitgave wordt geheel aan het Millenniumjaar gewijd met onder andere een Vijlense canon.

6 december: Tijdcapsule
Afsluiting van het Millenniumjaar met plaatsing van de tijdscapsule in de Kerktoren st Martinus.